Ciasteczka kokosowe z dżemem

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Dzisiaj polecam słodkie ciasteczka kokosowe z dżemem. Te pyszne ciasteczka idealnie nadają się na popołudniową przekąskę lub jako dodatek do kawy. Są one łatwe do przygotowania i z pewnością zadowolą każdego łasucha. Wystarczy trochę mąki, wiórków kokosowych, masła oraz ulubionego dżemu, aby stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Smak kokosowy w połączeniu z delikatnym słodkim dżemem sprawia, że te ciasteczka są nie do odparcia. Idealne na każdą okazję, zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na romantyczny wieczór we dwoje.

Ciasteczka są maślane z dodatkiem zblendowanych wiórek kokosowych, przełożone ulubionym dżemem u mnie dzisiaj jest dżem porzeczkowy.

Składniki na 20 szt.

  • 130 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 50 g wiórek kokosowych

oraz

  • cukier puder do posypania
  • czerwony dżem (u mnie porzeczkowy)

okrągła foremka o średnicy ok 6 cm (lub szklanka) + foremka gwiazdka

Wykonanie

Wiórki kokosowe zblendować w blenderze lub zmiksować w młynku do kawy(nie ma być konsystencji proszku)

Mąkę wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i 2-3 łyżki mąki aby lekko zagęści masę. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę zrobić wgłębienie i przełożyć masę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok godzinę.

Po schłodzeniu ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymujemy 40 kółek. W połowie kółeczek wyciąć gwiazdkę. Wycięte gwiazdki można również upiec.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 10-12 lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Przestudzone całe ciasteczko posmarować dżemem i przykryć ciasteczkiem z okienkiem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz