Dzisiaj polecam słodkie ciasteczka kokosowe z dżemem. Te pyszne ciasteczka idealnie nadają się na popołudniową przekąskę lub jako dodatek do kawy. Są one łatwe do przygotowania i z pewnością zadowolą każdego łasucha. Wystarczy trochę mąki, wiórków kokosowych, masła oraz ulubionego dżemu, aby stworzyć małe kulinarne dzieło sztuki. Smak kokosowy w połączeniu z delikatnym słodkim dżemem sprawia, że te ciasteczka są nie do odparcia. Idealne na każdą okazję, zarówno na rodzinne spotkanie, jak i na romantyczny wieczór we dwoje.
Ciasteczka są maślane z dodatkiem zblendowanych wiórek kokosowych, przełożone ulubionym dżemem u mnie dzisiaj jest dżem porzeczkowy.
Składniki na 20 szt.
- 130 g masła
- 100 g cukru pudru
- jajko
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 50 g wiórek kokosowych
oraz
- cukier puder do posypania
- czerwony dżem (u mnie porzeczkowy)
okrągła foremka o średnicy ok 6 cm (lub szklanka) + foremka gwiazdka
Wykonanie
Wiórki kokosowe zblendować w blenderze lub zmiksować w młynku do kawy(nie ma być konsystencji proszku)
Mąkę wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i 2-3 łyżki mąki aby lekko zagęści masę. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę zrobić wgłębienie i przełożyć masę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymujemy 40 kółek. W połowie kółeczek wyciąć gwiazdkę. Wycięte gwiazdki można również upiec.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 10-12 lub do zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Przestudzone całe ciasteczko posmarować dżemem i przykryć ciasteczkiem z okienkiem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.