Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno do sałatek, jak i do dań z grilla. Można go podać jako przystawkę na imprezie, rodzinnych spotkaniach czy letnich piknikach. Chlebek czosnkowy ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek, który zachwyci każdego miłośnika czosnku. Dodając do niego odrobinę świeżo posiekanej pietruszki i parmezanu, możemy uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Zapewniam, że kiedy spróbujecie, będziecie chcieli przyrządzać go częściej!
Składniki
- 230 g mąki
- łyżka cukru
- jajko
- ½ łyżeczki soli
- 5 g suchych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 30 g masła
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 20 g masła
- żółtko
- 150 g sera mozzarella
- 3-4 ząbki czosnku
Wykonanie
W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.
Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.
Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.
Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.
Pieczemy 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni.