Buraczki zasmażane na ciepło

Buraczki zasmażane na ciepło

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło. Proste w przygotowaniu a jakie smaczne. To danie jest idealne jako dodatek do obiadu. Można je podawać z różnymi rodzajami mięsa, na przykład z kotletami schabowymi lub kurczakiem.

Przygotowanie buraczków zasmażanych wymaga jedynie kilku składników: ugotowanych buraków, cebuli, mąki, masła oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Najpierw należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Potem dodajemy starte buraki i wszystko razem dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku.

To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ buraki są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo i magnez. Polecam spróbować!

Składniki:

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko

Wykonanie :

Buraki ugotować do miękkości  w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę  nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).

Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.

Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.

Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.

Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.

Podawać z ziemniakami i kaszami.

Zostaw komentarz