Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło. Proste w przygotowaniu a jakie smaczne. To danie jest idealne jako dodatek do obiadu. Można je podawać z różnymi rodzajami mięsa, na przykład z kotletami schabowymi lub kurczakiem.
Przygotowanie buraczków zasmażanych wymaga jedynie kilku składników: ugotowanych buraków, cebuli, mąki, masła oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Najpierw należy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na maśle, a następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Potem dodajemy starte buraki i wszystko razem dusimy. Na koniec doprawiamy do smaku.
To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe, ponieważ buraki są źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo i magnez. Polecam spróbować!
Składniki:
- ok. 1 kg buraków ćwikłowych
- cebula
- 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
- po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 jabłko
Wykonanie :
Buraki ugotować do miękkości w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).
Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.
Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.
Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.
Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.
Podawać z ziemniakami i kaszami.