Zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym
Dzisiejsza moja propozycja to zupa szczawiowa z jogurtem naturalnym.
Składniki na 4 porcje
1 pęczek szczawiu
1 mała marchewka
4 średnie ziemniaki
1 gałązka selera
2 gałązki zielonej pietruszki
1 kawałek liścia pora (ok 10 cm)
1 kostka rosołowa
4 średnie ziemniaki
4 jajka
1 jogurt naturalny
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (lub mogą być z poprzedniego dnia z obiadu, ja tak zrobiłam), ostudzić, przepuścić przez praskę.
Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.
Szczaw oczyścić i opłukać. Końcówki odkroić, a liście drobno pokroić razem z selerem, porem i pietruszką (ja pocięłam nożycami do ziół). Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojony szczaw oraz warzywa zalać wodą, dodać kostkę rosołową i gotować ok 15 minut.
Na spód miseczki dać ziemniaki przepuszczone przez praskę, następnie wlać zupę (chociaż jeszcze nie bardzo ja przypomina),dodać jajko, a na koniec dopiero przed podaniem dodać jogurt.
Zupę szczawiową możemy też kotować na wywarze mięsnym. Ale nigdy nie dotujemy ziemniaków z szczawiem. Ponieważ szczaw jest kwaśny i ziemniaki będą twarde tak jak w zupie ogórkowej.
Dlatego polecam ziemniaki ugotować osobno do zupy szczawiowej.
moja zmora dzieciństwa, średnio przepadam za tą zupą 🙁