Zupa krem ze szparagów

Zupa ze szparagami

Dzisiaj polecam zupę krem ze szparagó wypróbowanie przepisu na pyszną zupę ze szparagami. Jest to świetna opcja na lekki, ale jednocześnie odżywczy posiłek. Zupa ze szparagami charakteryzuje się delikatnym, ale wyraźnym smakiem, a także posiada wiele wartości odżywczych. Szparagi są bogate w błonnik, witaminy A, C, E, K, a także zawierają mangan i folian. Serwując taką zupę, zapewniamy sobie i bliskim zdrowy posiłek, idealny na wiosenny obiad. Dodatki jak świeże zioła czy krem z awokado mogą jeszcze bardziej podnieść jej walory smakowe.

Zupa krem ze szparagów to również doskonały sposób na wprowadzenie różnorodności do naszej diety. Szparagi, będące głównym składnikiem, są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo, regularne spożywanie szparagów może wspierać zdrowie układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika.

Przygotowanie zupy jest stosunkowo proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wystarczy ugotować szparagi w lekko osolonej wodzie, a następnie zmiksować je na gładką konsystencję z dodatkiem wybranego bulionu warzywnego lub drobiowego. Dla uzyskania kremowej konsystencji możemy dodać trochę śmietany lub jogurtu naturalnego. Na koniec warto doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku.

Podawanie zupy z eleganckimi dodatkami takimi jak kropla oleju truflowego, kręgi zielonej cebulki czy kawałki prażonych migdałów uczyni z tego prostego posiłku prawdziwie festiwal smaku, który zachwyci wszystkich domowników i gości.

Składniki na dwie porcje

  • jako
  • ¼ łodygi selera naciowego
  • 250 g szparagów
  • łyża oliwy
  • 500ml gorącego bulionu
  • sól

Wykonanie

Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i drobno posiekać. Zmieszać z posiekanym selerem naciowym, doprawić szczypta soli.

Odłamać zdrewniałe końcówki szparogów. Pozostałą część szparagów dobrze wypłukać i obrać. Oczyszczone szparagi pokroić na kawałki 2-2,5 centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojone szparagi i podsmażyć przez 2 minuty, po upływie tego czasu podlać bulionem, tak aby były przykryte szparagi. Doprowadzić bulion do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i gotować do momentu aż łodygi szparagów będą miękkie.
Zmiksować szparagi z bulionem na gładką zupę i doprawić do smaku. Podawać posypane jajkiem zmieszanym z selerem naciowym.

One thought on “Zupa krem ze szparagów

Zostaw komentarz