Dzisiaj chciałam się podzielić kilkoma radami na temat ziemniaków.
- Smak ziemniaków można poprawić, wrzucając do wody ,w której się gotują ząbki czosnku, koperek, natkę pietruszki, lubczyk, liście laurowe
- Jeżeli wcześniej są obrane ziemniaki na placki lub pyzy, nie trzymaj ich długo w wodzie. Wypłucze się z nich nie tylko witamina C, ale również skrobia
- Starte ziemniaki ciemnieją jeszcze szybciej niż te obrane i pozostawione w całości. Aby temu zapobiec posyp je mąką
- Gotowane w mundurkach ziemniaki wymagają więcej soli niż obrane. Oprócz walorów smakowych przyprawa spowoduje że ziemniaki się nie rozgotują
- Frytki będą smaczniejsze i bardziej chrupiące, jeśli przed usmażeniem zanurzysz je na chwilę we wrzątku, a następnie dokładnie osuszysz
- Jeśli na obranych ziemniakach pojawiły się plamy, ugotuj je we wodzie z dodatkiem kilku kropli octu. Kartofle nie będą kwaśne, ale odzyskają kolor