Dzisiaj polecam zapiekankę z tortelini i szynką.

Składniki
- 500 g tortelini
- 200 g szynki drobiowej
- 250 g pieczarek
- 200 sera żółtego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 250 ml śmietanki 18 %
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie
Pierożki tortelini gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Na maśle podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną. Gdy cebulka będzie już podsmażona dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Podczas smażenia pieczarek staramy się jak naj mniej mieszać łopatką, aby nie puszczały zbyt dużo soku (można też podsmażać na oleju ale będzie dużo więcej soku z pieczarek).

Gdy pieczarki zmniejszą swoja objętość dodajemy czosnek.
Szynkę najlepiej drobiową kroimy w kosteczkę i dodajemy do podsmażonych pieczarek z cebulką.
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Śmietankę mieszamy razem z keczupem, gdy keczup będzie już dobrze wymieszany dodajemy kilka łyżek farszu z patelni aby zahartować śmietankę. Po wlaniu na patelnie śmietanka nie zważy się. Na koniec dodajemy żółty ser, i wszystko dokładnie mieszamy.
Na samym końcu na patelnie wkładamy ugotowane pierożki tortelini i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.