Dzisiaj polecam zapiekankę ryzową z mięsem mielonym na ostro, która jest nie tylko sycącym daniem, ale także doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek ryżu z obiadu. Danie jest pełne smaku dzięki aromatycznym przyprawom, takim jak papryka chili i czosnek, i doskonale komponuje się z dodatkami, takimi jak ser mozzarella oraz wędzone warkocze.
Składniki
- 300 g ugotowanego ryżu
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę papryczki ostrej)
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- puszka krojonych pomidorów
- kulka sera mozzarella
- 100 g sera wędzonego w formie nitek (ja miałam w plasterkach i pokroiłam w paseczki)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- masło ok ½ łyżki do posmarowania naczynia
Wykonanie:
Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok 15-20 minut aż się ser zapiecze.
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili, jest smaczna na ciepło jak i na zimno.