Szybko, smacznie i zdrowo

Danie główne Obiad Zupy

Botwinka

Botwinka

Dla mnie botwinka zawsze musi być z młodych warzyw. A te już zebrane z własnego ogródka (raczej mamy ogródka), świetnie się do tego nadają.

Botwinka
Botwnika

Składniki:

młode buraczki – botwina
koperek
zielona pietruszka
zielony seler
szczypiorek
marchewka młoda
sok z 1 cytryny
2 łyżki śmietany do zup

Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy. Pokrojone warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe  oraz sól  i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą do smaku. Jeżeli straci kolor to możemy obrać jednego buraka i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach (ja poszłam po prostu na ogródek, po nowego buraka, ale można zostawić jednego buraczka), dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować bo znowu straci kolor.

 

Zobacz również

3 komentarze

  1. botwinka-mniam 🙂 moja mama zawsze chciała robić, ale jakoś doiero od niedawa ja też zostałam jej fanką 🙂

  2. Nie ważne czyj ogródek…ważne, że warzywa zdrowe, świeże i pyszna botwinka:)

  3. Bardzo lubię botwinkę, ale nie wiem czemu bardzo rzadko ją jadam.

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: