Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z brokułem. Brokuł w zapiekance jest blanszowany, dzięki temu zachowuje o wiele więcej składników odżywczych niż przy gotowaniu i ma piękny zielony kolor. Do zapiekanki możesz dodać także inne warzywa, takie jak czerwona papryka, kukurydza czy pieczarki, aby uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowany smak i jeszcze więcej witamin. Jeśli lubisz mięso, polecam dodanie pokrojonego kurczaka lub indyka, który doskonale komponuje się z brokułami i serem. Zapiekanka makaronowa jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i sycąca, idealna na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki
- 300 g dowolnego makaronu
- 500 g brokuła
- 2 filety z kurczaka
- 250 ml śmietanki 18%
- 160 g kukurydzy (mała puszka)
- 100 g startej mozzarelli
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- olej
Wykonanie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Brokuła zblanszować. Gotować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, również na 2-3 minuty.
Filety z kurczaka pokroić na małe kawałeczki oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Mąkę wymieszać ze śmietanką dodać sól, pieprz i wlać do podsmażonego kurczaka, chwilę pozostawić na palniku aby zgęstniało.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy makaron następnie kurczaka zagęszczonego śmietanką. Na górę kładziemy brokuła i wszystko posypujemy kukurydza oraz tartym serem mozzarella.
Gotowa zapiekankę zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Życzę smacznego.