Zapiekanka makaronowa z brokułem

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z brokułem. Brokuł w zapiekance jest blanszowany, dzięki temu zachowuje o wiele więcej składników odżywczych niż przy gotowaniu i ma piękny zielony kolor. Do zapiekanki możesz dodać także inne warzywa, takie jak czerwona papryka, kukurydza czy pieczarki, aby uzyskać jeszcze bardziej zróżnicowany smak i jeszcze więcej witamin. Jeśli lubisz mięso, polecam dodanie pokrojonego kurczaka lub indyka, który doskonale komponuje się z brokułami i serem. Zapiekanka makaronowa jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i sycąca, idealna na rodzinny obiad lub kolację.

Składniki

  • 300 g dowolnego makaronu 
  • 500 g brokuła 
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 160 g kukurydzy (mała puszka)
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • olej

Wykonanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Brokuła zblanszować. Gotować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, a następnie przełożyć do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, również na 2-3 minuty.

Filety z kurczaka pokroić na małe kawałeczki oprószyć przyprawą do kurczaka  i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Mąkę wymieszać ze śmietanką dodać sól, pieprz i wlać do podsmażonego kurczaka, chwilę pozostawić na palniku aby zgęstniało.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy makaron następnie kurczaka zagęszczonego śmietanką. Na górę kładziemy brokuła i wszystko posypujemy kukurydza oraz tartym serem mozzarella.

Gotowa zapiekankę zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Życzę smacznego.

Zostaw komentarz