Zapiekane ciasto francuskie z jajkiem

ciasto francuskie

Dzisiaj polecam zapiekane ciasto francuskie z jajkiem oraz dodatkowymi składnikami, które wzbogacą jego smak. Można dodać świeże zioła takie jak bazylia czy tymianek, a także posypać wierzch delikatnie startym serem parmezan. Ta potrawa doskonale sprawdzi się na szybkie śniadanie czy jako elegancka przekąska na spotkanie ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, a efektowne i smaczne ciasto francuskie z jajkiem to świetny sposób, aby zaimponować gościom i cieszyć się wspólnymi chwilami przy stole.

 Nie podaje ilości, bo każdy może przygotować dowolna ilość porcji.

Poniżej podaję dwa sposoby składania ciasta francuskiego.

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • szynka
  • jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • szczypiorek

Małe foremki żaroodporne wykładamy kwadratami z ciasta francuskiego, na to kładziemy plasterek szynki. Do tak wyłożonej foremki wbijamy jajko. Jajko posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko razem podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez ok pół godziny. Jajko ma być całkowicie ścięte (żółtko na twardo).

Gotowe przekąski można podawać na ciepło lub zimno. Przed podaniem zapiekane ciasto francuskie z jajkiem posypać szczypiorkiem.

Zostaw komentarz