Szybkie ciasto bez pieczenia
Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia.
Składniki:
1 gotowy spód biszkoptowy
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
400 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono)
2 galaretki o dowolnym smaku
Wykonanie:
Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić w tak małej ilości wody i szybko tężeje. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody (można dodać do galaretki).
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę(ja użyłam cytrynowej, dzięki czemu masa jest lekko kwaskowata) z żelatyną, jeżeli posiadamy barwik możemy dodać klika kropel aby uzyskać dowolny kolor.
Gotowy spód biszkoptu obłożyć rantem lub włożyć do tortownicy, posmarować kremem o odstawić do lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała.
Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody.
Na krem układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto wygląda rewelacyjnie, przypomina piękne lato 🙂
o rany jak pysznie wygląda!!!
Dziękuję