Dzisiaj polecam szarlotkę na cieście półkruchym, która jest idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia. Aromatyczna, soczysta masa jabłkowa, połączona z cynamonem, sprawia, że deser rozpływa się w ustach. Dodatek cukru waniliowego nadaje całości wyjątkowy smak, a chrupiące ciasto doskonale komponuje się z delikatnym wnętrzem. To prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników domowych wypieków.
Składniki na ciasto
- 600 g mąki
- 220 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ kg jabłek obranych
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie
Mąkę wysypać na stolnice dodać cukier, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem i dodać śmietanę oraz jajka. Całość zagnieść, podzielić na dwie części(40% i 60%) owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na ok 40 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować wyłożyć dobrze na formie (30 x25 )docisnąć boki i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Gdy ciasto się chłodzi można przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki i usuną gniada nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym.
Podpieczony spód posypać bułką, wyłożyć potarte i doprawione jabłka przełożyć na ciasto.
Pozostałym ciastem (mniejsza część) rozwałkować i przełożyć na wyłożone jabłka, boki dokładnie docisnąć, ponakłuwać widelcem i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.