Dzisiaj szczególnie polecam sos słodko-kwaśny, który jest doskonałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Jego unikalny smak, który idealnie łączy w sobie nuty słodyczy z delikatną kwasowością, potrafi odmienić charakter każdego posiłku. Może być wykorzystany jako sos do maczania przekąsek, jak również jako dodatek do głównych dań, wzbogacając ich smak i aromat.
Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok 500 g )
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Składniki na sos słodko-kwaśny
- 250 g świeżego ananasa (świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, wówczas dajemy mniej cukru oraz można część wody zastąpić sokiem z puszki)
- papryka czerwona
- duża marchewka lub dwie mniejsze
- ok 3 cm świeżego imbiru
- 100 g pędów bambusa
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- 8 łyżek octu ryżowego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa do smażenia
- opcjonalnie aby doprawić sól, biały pieprz
Wykonanie
Kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zalewamy sosem sojowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 miejsce.
Schłodzonego kurczaka oprószamy mąką ziemniaczaną, przed samym smażeniem.
Do wody dodajemy ocet ryżowy, cukier trzcinowy oraz pastę pomidorową i wszystko mieszamy i odstawiamy na ok 15 minut.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ananasa również obieramy i kroimy w drobną kostkę (ananasa można użyć również z puszki, wówczas dodajemy mniej cukru i część wody możemy zastąpić sokiem z puszki).
Kurczaka podsmażamy na oliwie kilka minut co jakiś czas mieszając, do podsmażonego kurczaka ścieramy świeży imbir i czosnek pokrojony w cienie plasterki.
Następnie dodajemy paprykę, marchewkę, ananasa oraz pędy bambusa, wszystko chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy wodę wymieszaną z octem, cukrem i pasta pomidorową. Wszystko jeszcze chwilę podsmażamy.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.