Miały być faszerowane muszle, ale że obeszłam pół miasta i nie znalazłam, dlatego użyłam makaron taki jak miałam w domu.
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy z bazylią)
200 g pieczarki
100g szynki gotowanej
1 puszka krojonych pomidorów (ja użyłam z bazylią i oregano)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja dałam z bazylią)
2 łyżki oleju
1 filet z kurczaka (zmielony)
sól, zioła prowansalskie
ulubiony makaron
Wykonanie:
Czosnek drobno pokroić lub zgnieść w prasce i delikatnie uwalniamy jego aromat na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki oraz szynkę, wszystko razem podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i dalej na małym ogniu chwilę razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy dla wzmocnienia smaku.
Zmielony filet z kurczaka podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu delikatnie doprawiamy solą.
Podsmażone mięso mieszamy z sosem i podajemy z ulubionym makaronem.
uwielbiam sos z domowych pomidorów, tylko u mnie bez koncentratu 🙂
Wychodzi taki pyszny 😉
Aj tam, muszle czy nie-danie 1sza klasa 🙂
ojej.. ani makaronu, ani amarantusu? A patrzyłaś w sklepie ze zdrową żywnością?
A jak nie to polecam stronę Skwrocu-tam mają bardzo przystępne te ceny 🙂
Co do makaronu-najczęściej znajdzie się go w takich większych sklepach "Auchan", "Piotr i Paweł", czy "Alma" albo Tesco na półce z wloskimi specjałami 🙂
Pyszny domowy sos 🙂
nie ma to jak pyszny sos pomidorowy:) wyglada rewelacyjnie:)
Wygląda przepysznie! :)) Aż mnie naszła ochota na takie danie ;))
też kiedyś tak się naszukałam muszli:P
Ale już dawno nie jadłam makaronu z sosem pomidorowym 🙂