Gdy braknie nam sosu do sałatki, możemy bez problemu przygotować go sami w domu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni. Możesz na przykład zrobić prosty sos winegret, mieszając razem oliwę z oliwek, ocet winny, sól, pieprz i ulubione zioła. Alternatywnie, dla bardziej kremowej konsystencji, możesz połączyć jogurt naturalny z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Domowe sosy do sałatek nie tylko smakują lepiej, ale są też zdrowsze, ponieważ nie zawierają konserwantów znajdujących się w wielu gotowych produktach.
Składniki:
- cztery łyżki majonezu
- po dwie łyżki keczupu i śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym)
- dwa ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- suszone zioła do smaku: oregano, bazylia, zielona pietruszka
Wykonanie:
Czosnek, obrać przecisnąć przez praskę. Majonez połączyć z keczupem i śmietana, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Na koniec dodać przyprawy (jeżeli jakiejś nie mamy możemy zastąpić dowolna jaką mamy, aby nam sos smakował.