Sernik kremowy z mascarpone  + FILM

Sernik kremowy z mascarpone  + FILM

Dzisiaj polecam sernik kremowy z mascarpone.

Składniki na ciasto

  • 140 g mąki 
  • 100 g cukru  
  • 30 g kakao (czarnego) 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 80 g zimnego masła 
  • żółtko 

Składniki na masę serową  

  • 750 g twarogu kremowego półtłustego 
  • 250 serka mascarpone  
  • 120 ml śmietanki 30 % 
  • 5 jajek 
  • 1 białko 
  • 150 g cukru 
  • pasta waniliowa lub cukier z wanilią  
  • 60 g mąki ziemniaczanej 

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej  
  • 20 ml śmietanki 30  

Przygotowanie ciasta

Z mąki, cukru kakao i proszku do pieczenia przygotowujemy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią i odstawiamy do schłodzenia na pół godziny.  

Schłodzonym ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 26_28 cm. (ja użyła formy 20×30 cm) podpiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 

Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy masę serową.  

Ja używam sera twarogowego kremowego i nie trzeba mielić. Ale jak mamy twaróg to dobrze jest zmielić lub przepuścić przez praskę.  

Przygotowanie masy serowej

Ja używam sera twarogowego kremowego i nie trzeba mielić. Ale jak mamy twaróg to dobrze jest zmielić lub przepuścić przez praskę. Do przygotowanego twarogu dodajemy mascarpone, śmietankę żółtka, cukier z wanilią lub pastę waniliową oraz skrobię ziemniaczaną. Na koniec z wszystkich białek również tego, które nam zostało z ciasta ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszając łopatką.

Gotową masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 60 minut. Jak góra będzie  się przypiekać przykryć papierem do pieczenia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik będzie już przestudzony polewamy polewą.  

Przygotowanie polewy

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki.  

Zostaw komentarz