Dzisiaj polecam sernik czekoladowy na zimno z serkiem mascarpone i gorzką czekoladą. Jest to doskonały deser, który zachwyci każdego miłośnika czekolady. Sernik jest lekki, kremowy i ma intensywny smak czekolady, który doskonale harmonizuje z delikatnym serkiem mascarpone. Przygotowanie tego deseru nie wymaga pieczenia, co czyni go idealnym wyborem na upalne dni. Można go ozdobić świeżymi owocami, bitą śmietaną lub startą czekoladą, aby dodać mu jeszcze więcej uroku. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki
- 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki)
- 90g roztopionego masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok 100 ml wody
- 100g mlecznej czekolad
- 30 g czekolady gorzkiej
- 750 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. (jeżeli nie chcemy nie musimy podpiekać , ciastka będą mniej chrupiące).
Żelatynę rozpuszczamy z zimnej wodzie, gdy będzie napęczniała rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.