W końcu można jeździć na rowerze, ładna pogoda, ptaki śpiewają co jeszcze więcej trzeba, no chyba dobre jedzenie.
Składniki na 4 porcji:
1 cebula
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
ostra papryka w proszku
2 łyżki bułki tartej
300 dag ryżu
3 dag masła
3 dag mąki
350 ml bulionu
150 ml śmietany 12%
1 mała puszka groszku konserwowego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
20 dag pomidorów koktajlowych
8 dag żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować.
Cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mięsem. Dodać jajko, sól, pieprz oraz paprykę , dokładnie wymieszać i zagęścić bułką tartą. Z mięsa uformować lulki i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na patelni do grillowania bez dodatku tłuszczu).
Masło rozpuścić, dodać mąkę zasmażyć. Podlać 350 ml bulionu i 150ml śmietany i, mieszając, gotować ok. 10 minut.
Groszek i kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić na kawałki. Beszamel wymieszać z ryżem, groszkiem, kukurydzą i pomidorami. Mieszankę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kulki mięsne. Posypać tartym serem. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Bezblednie wyglada! Na pewno pyszna i pozywna.
Wygląda pysznie, a ja uwielbiam wszystkie zapiekanki 🙂
—
Pozdrawiam i zapraszam także do siebie: kulinarnyblog.pl
zapiekanki to pod każdą postacią lubię:)
Jaki genialny pomysł na zapiekankę:) kolejny przepis, który muszę wypróbować:) wygląda znakomicie:) mniam mniam:) do tego wszystkie skłądniki, które uwielbiam:)
Uwielbiam takie zapiekanki. Gdyby nie to, że jutro sklepy zamknięte to bym poleciała po produkty i zrobiła, a tak już mam zaplanowane co innego:(