Często podajemy ryż biały, a zapominamy o ryży dzikim czy pełnoziarnistym , który jest dobrym źródłem naturalnego błonnika, magnezu i fosforu. Polecam wszystkim ryż pełnoziarnisty jest naprawdę bardzo dobry.
Składniki na 4 porcje:
1 puszka pomidorów krojonych (najlepiej z bazylią i oregano) (400 g)
2 małe filety drobiowe
2 woreczki ryżu (po 125 g)
2 kiełbaski śląskie (najlepiej drobiowe)
1 kostka rosołowa
sól, oregano, bazylia
5 łyżek oleju kujawskiego z bazylią
Wykonanie:
Kiełbasę pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć na oleju, aż będą chrupiące. Rozłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Na tłuszczu pozostałym po obsmażeniu kiełbaski podsmażyć z obu stron posolone z obu stron filety z kurczaka , pokrojone na kawałki. Po obsmażeniu dodać ok. 100 ml wody, kostkę rosołową (drobiową) i dodać pomidory. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. W tym czasie ugotować 2 woreczki ryżu. Pod koniec duszenia dodać kiełbaskę podsmażoną i wymieszać. Ryż wysypać na talerz i polać gorącym sosem.
Dość często przyrządzam ten ryż, ale z olejem kujawskim z bazylią, jest naprawdę o wiele smaczniejszy ponieważ gdy się smaży na oleju, unosi się piękny zapach bazylii i już sam zapach zachęca do zjedzenia.
bardzo lubię takie obiadki:)
Pyszny ten ryż, proszę jeszcze o dopisanie w składnikach zgodnie z regulaminem, że użyto oleju Kujawskiego bazyliowego. Pozdrawiam 🙂