Nie mam ostatnio czasu, wymyślać nowych przepisów, nie mówiąc już o robieniu zdjęć. Wczoraj miałam trochę wolnego, i obiad od razu był smaczniejszy.
Składniki:
40 dag dowolnej ryby
2 łyżki masła
3 łyżki oleju lub oliwy
20 dag pieczarek
8 dużych ziemniaków
1 szklankach śmietany 18 %
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu (do nasmarowania naczynia żaroodpornego)
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Kostki ryby obsmażyć na łyżce masła i 3 łyżkach oliwy. Umyte pokrojone na ćwiartki i osuszone pieczarki podsmażyć na drugiej łyżce masła.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rybę i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą z warstw należy lekko posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzem, zalać potrawę, posypać ja startym żółtym serem. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
U mnie też dzisiaj ryba z pieczarkami:)
oo.. wygląda smakowicie.. do tego rybka, mm 🙂 A jak zapieczone, no,no,no.. z wielką chęcią skuszę się na to przy jabliższej okazji 😉
Pyszna zapiekanka, duża dawka energii odpowiednia do pogody 🙂
pyszny obiadek 🙂 rybne zapiekanki są fajne w smaku 🙂
Bardzo smakowicie 🙂
Uwielbiam takie zapiekanki – nie dość, że są pyszne, to jeszcze jest po nich mało do zmywania 😉
zapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/