Ryba morska z ziemniakami

Ryba morska z ziemniakami

Nie mam ostatnio czasu, wymyślać nowych przepisów, nie mówiąc już o robieniu zdjęć. Wczoraj miałam trochę wolnego, i obiad od razu był smaczniejszy.

Ryba morska z ziemniakami
Ryba morska z ziemniakami

Składniki:

40 dag dowolnej ryby
2 łyżki masła
3 łyżki oleju lub oliwy
20 dag pieczarek
8 dużych ziemniaków
1 szklankach śmietany 18 %
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu (do nasmarowania naczynia żaroodpornego)

Ryba morska z ziemniakami
Ryba morska z ziemniakami

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
Kostki ryby obsmażyć na łyżce masła i 3 łyżkach oliwy. Umyte pokrojone na ćwiartki i osuszone pieczarki podsmażyć na drugiej łyżce masła.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na nich rybę i pieczarki. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Każdą z warstw należy lekko posypać solą, pieprzem i natką pietruszki.
Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i pieprzem, zalać potrawę, posypać ja startym żółtym serem. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

6 thoughts on “Ryba morska z ziemniakami

Zostaw komentarz