Rurki z kremem + FILM

Rurki z kremem + FILM

Dzisiaj polecam pyszne rurki pól kruche z kremem wraz z filmem.

Składniki na ciasto
  • 500g mąki
  • 250g masła
  • 150g śmietany
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Składniki na krem

250 ml śmietany 30 %
śmietan fix
2 łyżki cukru
250g serka mascarpone

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać chłodne masło. Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, masło i sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia

Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej do szerszej strony. Przygotowane foremki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Po wyciągnięciu zdejmujemy z foremek. Po przestudzeniu nadziewamy kremem.

Przygotowanie kremu

Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix,  pod koniec ubijania gdy śmietana będzie już dobrze ubita dodawać małymi porcjami serek masckarpone.

Zostaw komentarz