Rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem
Moja propozycja na dziś – rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem
Składniki:
1 średnia marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
3 ziemniaki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 litry bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz do smaku
majeranek
słodka papryka
ostra papryka
zielona pietruszka
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebule razem z czosnkiem podsmażyć na oliwie. Warzywa gotować do miękkości. Podsmażona cebulę z czosnkiem dodać do pozostałych warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, doprawiając do smaku przyprawami. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.