Dawno już nie byłam u mamy, jakoś ona częściej domie przyjeżdża, ale dzisiaj zaraz jadę i mam słodki upominek dla mamy.
Zawsze wracam pozytywnie naładowana.
Sposób zwijania można zobaczyć na filmie – inny przepis
Składniki na biszkopt:
6 żółtek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
80 g mąki
60g mąki ziemniaczanej
60 g kakao lub czekolady w proszku
Wykonanie:
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (2000C) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę. Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Bita śmietana:
750 ml śmietany kremówki 30
3 śnietan fix
1 cukier waniliowy
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan fixem.
Wygląda bosko 🙂
Dlaczego mi to robisz. Ciągle obiecuje: zero słodkiego. A jak widzę takie pyszności, to się nie da.
świetnie wygląda:) oj kusi:)
ps.Gotowanie za głosowanie już trwa:)
Ale pyszności!
Pyszna rolada… jeśli chodzi o ubijanie to ja korzystam z miksera i zwykle ubijam całe jajka na parze.
Już od dawna zabieram się do rolady ale jakoś nie mogę, może ten przepis mnie zainspiruje 🙂
super !! uwielbiam takie rolady 🙂
Nie obraziłabym się za taki słodki prezent! 🙂
jakieś wielkości blasszka jest odpowiednia do tego przepisu?
Ja użyłam tej co dołączona jest do piekarnika.