Rolada z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną

Dawno już nie byłam u mamy, jakoś ona częściej domie przyjeżdża, ale dzisiaj zaraz jadę i mam słodki upominek dla mamy.
Zawsze wracam pozytywnie naładowana.

Rolada z bitą śmietaną
Rolada z bitą śmietaną

Sposób zwijania można zobaczyć na filmie – inny przepis

 

 

Składniki na biszkopt:

6 żółtek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
80 g mąki
60g mąki ziemniaczanej
60 g kakao lub czekolady w proszku

Wykonanie:

Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko.

 

Rolada z bitą śmietaną
Rolada z bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo  dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek  razem wymieszać  drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (2000C) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę. Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.

Bita śmietana:

750 ml śmietany kremówki 30
3 śnietan fix
1 cukier waniliowy

 Schłodzoną śmietanę ubić  na sztywno z cukrem i śmietan fixem.

10 thoughts on “Rolada z bitą śmietaną

Zostaw komentarz