Dzisiaj polecam puszysty sernik z mlekiem w proszku.

Składniki na masę serową
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g cukru
- 6 jajek
- cukier wanilinowy
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 60 g)
- 180 ml oleju
- ok 200 g mleka w proszku (1 ½ szklanki – szklanka 250 ml )
- 375 ml mleka 2 %
- herbatniki
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
Wykonanie
Ser zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem. Cały czas miksując wlewać małym strumieniem olej, na koniec dodać mleko w proszku.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Ubitą pianę małymi porcjami dodawać do masy serowej na przemian z mlekiem. Wszystko delikatnie mieszamy łopatką.
Na spód formy (25×36 cm) wykładamy herbatniki. Na herbatniki delikatnie przekładamy masę serową aby herbatniki się nie poprzesuwały.
Sernik pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu, zmniejszam temperaturę do 160 stopni i przykryć pergaminem, aby za bardzo się nie spalił i pieczemy jeszcze 40 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy czekoladowej
Gorzką czekoladę, masło oraz mleko rozpuścić wszystko na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki już będą rozpuszczone odstawić do przestudzenia. Gdy polewa będzie już przestudzona polać ciasto.