Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy
Składniki : mała cukinia
ząbek czosnku
puszka pomidorów
4 suszone pomidory
4 łyżki oliwy
pół pora
½ szklanki kaszy jaglanej
½ szklanki ciecierzycy
świeża bazylia
kurkuma
mielona słodka papryka
sól
pieprz
brokuł
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy 1:2 (1 porcja kaszy :dwie porcje wody). Ciecierzyce gotujemy do miękkości.
Ugotowaną kaszę i ciecierzyce miksujemy razem z pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na oliwie (2 łyżki).
Przygotowanie sosu
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Pora kroimy w pół krążki, czosnek drobno pokroić.
Odsączoną cukinie podsmażamy z pokrojonym porem i czosnkiem drobno posiekanym, na pozostałej oliwie. Na koniec dodajemy pomidory z puszki oraz bazylie, doprawiamy do smaku przyprawami.
Podajemy z brokułami.