Dzisiaj polecam pulpety w sosie pomidorowym, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe w przygotowaniu. To doskonały wybór dla każdego, kto szuka szybkiego, ale satysfakcjonującego posiłku. Aksamitny, bogato doprawiony sos pomidorowy idealnie komponuje się z miękkimi i soczystymi pulpetami, stanowiąc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Idealne na obiad lub kolację, te pulpety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Aromatyczne zioła i przyprawy dodatkowo wzbogacą smak potrawy, zachwycając każdego smakosza domowej kuchni.
Składniki na masę mięsną
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 2 łyżki bułki tartej
- cebula jedna duża lub 2 małe (pokroić i podzielić na dwie części połowę dodać do mięsa a drugą część do sosu)
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mąka do obtaczania
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Składniki na sos
- 50 g masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki pasy pomidorowej
- łyżka maki pszennej
Przygotowanie pulpetów
Do mięsa dodajemy cebulkę, czosnek, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką (ja użyłam ostrej ale można też użyć słodkiej). Z mięsnej masy mielonej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w mące pszennej.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety(jednak nie za długo bo będą duszone w sosie )
Przygotowanie sosu
Na maśle podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem. W bulionie rozpuścić pastę pomidorową oraz wymieszać z mąką. Gdy cebulka będzie już zarumieniona wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika dodajemy pulpety i dusimy na małym ogniu ok 15 minut.