Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

Dzisiaj polecam przekąski z ciasta francuskiego. Takie przysmaki są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a ich wszechstronność pozwala na różnorodne nadzienia – od warzyw, przez sery, po mięsa. Tego rodzaju przekąski doskonale sprawdzą się na przyjęciach, rodzinnych spotkaniach lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. Nie potrzebujesz dużo czasu ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by stworzyć coś, co oczaruje Twoich gości. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Nie podaje ilości składników, bo każdy może przygotować dowolna ilość.

Składniki

  • ciasto francuskie
  • keczup
  • ser żółty
  • zielona pietruszka
  • szynka szwarcwaldzka
  • jajko do posmarowania

Wykonanie

Pierwszy płat ciasta francuskiego rozłożyć, posmarować keczupem. Na wierzch posypać żółtym startym serem, na ser układamy plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Ciasto dobrze dociskamy  i przecinamy, najpierw wzdłuż, a następnie w szerz na paski grubości ok 1,5-2 cm. Każdy pasek zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Gotowe przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 12-15 minut.

Poniżej przedstawiam dwa różne sposoby składania ciasta francuskiego.

Zostaw komentarz