Pierniczki

Pierniczki
Pierniczki

Pierniczki

Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami…

Pierniczki

To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne i niezapomniane.

Pierniczki

Zbliżają się święta, więc czas już piec pierniczki.

Pierniczki

Składniki na około 40 sztuk:

250g masła

500g miodu

2 paczki przyprawy do piernika

150g cukru

4 jajka

1 kg mąki

1 torebka (1g) proszku do pieczeni

Pierniczki

Wykonanie:

Masło z miodem roztapiamy, dodajemy przyprawę do piernika. Z 10g cukru robimy karmel z odrobina wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy pierniczki według uznania.

Pierniczki

Dekorowanie pierniczków razem z dzieciakami, to świetna zabawa.

Pierniczki

Każdy na pewno ma jakiś przepis na lukier, ale jak byście nie mieli polecam mój przepis https://elawkuchni.pl/chatka-i-choinki-z-piernika/

 

 

One thought on “Pierniczki

Zostaw komentarz