Pasta do kanapek z ciecierzycą

Pasta do kanapek z ciecierzycą

Pasta do kanapek z ciecierzycą to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych smarowideł. Jest bogata w białko i błonnik, co sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno na śniadanie, jak i na lekką kolację. Można ją przygotować w zaledwie kilka minut, mieszając ugotowaną ciecierzycę z ulubionymi przyprawami, oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Dodanie świeżych ziół, takich jak pietruszka czy kolendra, może dodatkowo wzbogacić smak pasty. Pasta z ciecierzycy świetnie komponuje się zarówno z chrupkim pieczywem, jak i z warzywami, takimi jak marchewki czy seler.

Składniki na 2 porcje

mała puszka ciecierzycy
2 średnie ogórki korniszony
mała cebula czerwona
szczypiorek
sól, pieprz, ostra mielona papryka
majonez ( ok 1-1,5 łyżki)
musztarda (3-4 łyżeczki)

Na pastę nakładamy kiełki, jarmuż, sałatę i pomidora. Dobrze przyprawionej pasty z ciecierzycy można też używać do pieczywa zamiast masła.

Wykonanie:

Ciecierzyce osączamy z zalewy i przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. Ogórki , paprykę, cebulę i szczypiorek drobno kroimy, dodajemy do ciecierzycy i wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy przyprawami do smaku oraz musztarda i majonezem (najlepiej wstawić na noc do lodówki) . Grubą warstwą pasty smarujemy pieczywo, na pastę nakładamy jarmuż, sałatę, pomidora i kiełki. Przykrywamy druga kromką pieczywa również posmarowanej pastą.

Zostaw komentarz