Orzechowe ciasteczka z galaretką
Orzechowe ciasteczka z galaretką – propozycja na dziś.
Składniki:
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
żółtko
125 g mielonych orzechów laskowych
Dekoracja:
100g cukru
1 galaretka
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone zimne masło, żółtko i mielone orzechy. Ze składników zagnieść kulę, zawinąć w folię, włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wałkować na grubość 4 mm w połowie ciasteczek zrobić okienko, piec ok 12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Z niewielkiej ilości wody i cukru zrobić lukier ( można użyć też część białka )posmarować nim pełne ciasteczka a następnie przykryć ciasteczkiem z okienkiem. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Gdy zacznie tężeć wlać do ciasteczek.
Wygladają wspanale więc porywam kilka do herbatki 🙂
Pyszności!!
Zapraszam:)
Pięknie się prezentują! Na pewno będą ozdobą niejednego świątecznego stołu! 🙂