Dzisiaj polecam obiad w pół godziny – leczo z grillowanym kurczakiem, które jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw. Można je podać z ulubionym rodzajem pieczywa lub ryżem, a całość dopełni świeża natka pietruszki i starty ser.
Składniki
- 300 g pieczarek
- cebula
- 3 pomidory
- papryka
- cukinia
- filet z kurczaka
- ryż pełnoziarnisty
- sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka papryka
- olej , oliwa
Wykonanie
Przygotowanie marynaty do mięsa
Oliwę z oliwek wymieszać z solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Przygotowaną marynatą posmarować filet z kurczak i smażyć na patelni do grillowania lub na grillu.
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula będzie już zrumieniona dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Dusić aż marchewka trochę zmięknie. Na koniec dodać cukinie pokrojoną a kostkę oraz pomidory. Wszystko dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, suszonym oregano i bazylią.
Podawać z ryżem pełnoziarnistymi.