Dzisiaj polecam pyszne naleśniki na maśle klarowanym z białym serem na słodko i owocami. Te delikatne naleśniki są doskonałą propozycją na śniadanie lub lekki lunch. Przygotowywane na maśle klarowanym, mają wspaniały, bogaty smak. Do nadzienia używamy białego sera, który mieszamy z odrobiną cukru, aby nadać mu słodką, kremową konsystencję. Dodatkowo całość dekorujemy świeżymi owocami, takimi jak truskawki, maliny, czy borówki, które doskonale dopełniają smak dania. Idealnie komponują się z delikatnymi naleśnikami, tworząc harmonijną i apetyczną kompozycję smaków. Smacznego!
Dzięki dodatkowi klarowanego masła naleśniki maja złoty kolor i są bardzo delikatne.
Składniki na 12 sztuk
- 200 g mąki
- 480 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki stopionego masła klarowanego
- łyżeczka cukru
Masa serowa
- 200 g sera twarogowego
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
Masło klarowane do smarowania patelni
Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie ale jest w porządku.
Patelnie przed smażenie smarować masłem klarowanym przy pomocy pędzelka.
Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i bardzo szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a następnie z drugiej strony.
Przygotowanie masy serowej
Twaróg przełożyć do miski dodać cukier puder i cukier wanilinowy, rozgnieść widelcem i wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty.