Muffinki z kawałkami czekolady
Dzisiaj polecam muffinki z kawałkami czekolady.
Składniki na 12 sztuk:
300 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
150 ml gazowanej wody mineralnej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać trzepaczką wodę mineralna gazowaną, olej i jajka.
Następnie wymieszać trzepaczką składniki obu misek. Nie mieszać długo , lecz tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką kawałki czekolady. Czekolada nie może być zbyt drobno pokrojona bo się rozpuści.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.