Dzisiaj polecam mini pizze! Idealne jako przekąska na przyjęcie lub szybki obiad. Te małe, ale smaczne kreacje możesz przygotować z ulubionymi składnikami, takimi jak salami, pieczarki, papryka, czy nawet ananas, aby dodać odrobinę słodyczy. Mini pizze to świetny sposób, aby każdy mógł cieszyć się swoją ulubioną wersją tej klasycznej włoskiej potrawy. Możesz je także przygotować z dziećmi, co z pewnością dostarczy mnóstwo radości oraz kreatywnej zabawy w kuchni.
Składniki
- 500 g mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 300 ml letniej wody
- ½ łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pomidorki koktajlowe
- podsmażone pieczarki
- salami
- tarty ser
- przecier pomidorowy
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąką, dodać wodę sól, cukier, i zarobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n ok 30 minut.
Po wyrośnięciu podzielić na 8-10 mniejszych kawałków i uformować z nich małe krążki.
Uformowane krążki posmarować pastą pomidorową i poukładać dowolne dodatki.
Posypać serem i zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 210 stopni.