Makaron z tuńczykiem i warzywami

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Dzisiaj polecam makaron z tuńczykiem i warzywami. Jest to świetne danie, które można szybko przygotować i które dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Makaron doskonale komponuje się z tuńczykiem, a dodatek kolorowych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Można dodać do niego takie warzywa jak pomidorki , czy brokuły, a całość doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Idealne na obiad lub kolację, zarówno dla jednej osoby, jak i dla całej rodziny.

Makaron z tuńczykiem i warzywami można podawać na ciepło jak również na zimno, doskonale nadaję się też jako pożywna potrawa na drugie śniadanie lub obiad do pracy.

Składniki

  • brokuł
  • 400 g makaronu
  • puszka białej fasoli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Różyczki brokułu zblanszować (sposób blanszowania pokazany na filmie).

Drobny makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Pomidorki koktajlowe opłukać i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w pióra, obrany czosnek pokroić w plasterki.

Na oleju z tuńczyka podsmażyć cebulę wraz  czosnkiem, następnie dodać fasolę, pomidorki oraz zblanszowany brokuł. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Wszystko razem podsmażyć na małym ogniu ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zostaw komentarz