Dzisiaj polecam makaron z małymi klopsikami oraz sosem pomidorowym, z ziołami. Klopsiki są delikatnie doprawione, a makaron ugotowany al dente, co sprawia, że całe danie jest niezwykle harmonijne. Sos pomidorowy przygotowany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz mieszanki aromatycznych ziół, nadaje potrawie głębię smaku. Przyozdobione świeżą bazylią i startym parmezanem, danie to z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.
Sos jest bardzo aromatyczny i moja rodzina wyjada zanim podsmażę klopsiki i ugotuje makaron, dlatego sosu zawsze robię podwójną porcję.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu
- 400 g mielonego mięsa
- ząbek czosnku rozgniecionego
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
- olej do podsmażenia klopsików
Składniki na sos
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czosnek
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka ostra
Wykonanie:
Mięso wymieszać z bułką tartą, czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami.
Rozgrzać olej na płytkiej patelni i partiami obsmażyć klopsiki na równomiernie złoty kolor, często obracając.
Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, obsmażyć przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać pomidory i doprawić przyprawami do smaku. Na lekkim ogniu przez 10-15 minut.
Przełożyć do sosu klopsiki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.
W czasie dochodzenia sosu ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej energicznie wrzącej wody. Ugotowany makaron przełożyć na półmisek i polać sosem z pulpetami. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.