Dzisiaj polecam makaron na ostro z pieczoną papryką, który jest idealnym daniem na wieczorny posiłek, pełen smaku i aromatu. Wykorzystaj świeżą paprykę, którą należy upiec w piekarniku do uzyskania jej miękkości i lekkiego przypieczenia. Następnie dodaj do makaronu ostrą papryczkę chili, czosnek i oliwę z oliwek, aby stworzyć wyrazisty smak. Całość można posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami, takimi jak bazylia albo pietruszką, oraz podać z chrupiącym chlebem. Smacznego!
Składniki:
- po jednej papryce : czerwona, żółta i zielona
- 400g makaronu
- 80 ml (1/3 szklanka) oliwy oliwek
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- ser parmezan do posypania
- 2 średnie filety z kurczaka
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć skórką do góry i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piec aż skórka zacznie pękać i czernieć.
Podpieczoną paprykę przekładamy plastykowego pojemnika i szczelnie zamykamy. Czekamy aż wystygnie. Po wystudzeniu ściągamy skórkę i kroimy na cienkie paski.
Filet z kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić przyprawa do kurczaka i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Oliwę wymieszać z sosem chilli i octem, odstawić na ok 15 minut aby smaki się przegryzły.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
W wysokim naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Makaron, paprykę, kurczak, oraz oliwę z octem i chilli. Całość doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać tartym parmezanem i listkami bazylii.