Dzisiaj polecam lemoniadę truskawkową. To doskonały sposób na ochłodę w ciepłe dni. Świeże truskawki, trochę soku z cytryny, miód lub syrop klonowy do słodzenia — i już! Lato w pełni, więc warto korzystać ze świeżych owoców, które dodają energii i są pełne witamin.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2024/05/Lemoniada-2-002.jpg?resize=640%2C708&ssl=1)
Kto z nas nie lubi chłodnych lemoniad, u mnie w domu nie ma takich osób. Potrafią wypić każdą ilość. A truskawki się już pojawiły więc często gości na moim stole lemoniada truskawkowa.
Składniki na 4 porcje
- 500 g truskawki
- sok z cytryny
- litr wody (może być gazowana)
- 3 łyżki miodu
- kostki lodu
- mięta
Wykonanie
Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Sok z cytryny, truskawki oraz miód umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i wszystko razem blendujemy. Przed podaniem dodajemy liski mięty oraz lód.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2024/05/Lemoniada-3-002.jpg?resize=640%2C659&ssl=1)