Dzisiaj polecam krokiety z mięsem.
Mamy problem jak wykorzystać mięso pozostałe z rosołu, można z nich przygotować krokiety. Proste w wykonaniu, a mięso z rosołu wykorzystane.
- Składniki na ok 12 naleśników :
- 1/4 litra mleka
- 350 g mąki
- 30ml oleju
- 2 jajka
- 1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)
Wykonanie
Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.
Mięso obrać z kości i zmielić przez maszynkę, dodać zarumienioną cebulę na oleju, sól, pieprz do smaku.
Zwijać w upieczone placki. Zwinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.