Krokiety z mięsem
Dzisiaj polecam krokiety z mięsem.
Ciasto na naleśniki
Przepis na 12 sztuk
Składniki:
1/4 litra mleka
350 g mąki
30ml oleju
2 jajka
1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)
Wykonanie:
Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.
Farsz
Składniki:
1 duży filet drobiowy (ok 500g)
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz biały
jajko roztrzepane
bułka tarta
Sposób zawijania
Wykonanie:
Mięso ugotować (może też być z rosołu udka ) zmielić dodać zeszkloną cebulkę na oleju i doprawić przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz smarować na naleśnikach. Pozwijane naleśniki panierować w jajku a następnie w bułce tartej i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smakują z barszczem do picia.
Bardzo dobry przepis:) Jeden mi co prawda pękł, ale najprawdopodobniej spowodowane to byo tym, iż miałam zbyt mało ciasta. Ogółem to żaden(mający odpowiednią ilość ciasta) nie pękł.
Przepis jak najbardziej na plus.
Świetny przepis. Ciasto rewelacja. Dzięki i polecam!!!
Wyprobowalam i nie polecam tego przepisu.
Dlaczego tak sądzisz?
Jejuuu…Zdecydowanie NIE POLECAM !!! Nie widziałam jeszcze tak okropnego i rzadkiego ciasta. Naleśników nie dało się obrucić więc postanowiłam jednak zrobić je po swojemu i o dziwo żaden się nie rozwalił przy zwijaniu. Cała miska tego "cudownego" ciasta poszła się … ! Pozdrawiam.
Jestem bardzo zdziwiona. Od dawna robię według tego przepisu i nie było problemów z ciastem.
Przepis najlepszy jaki wypróbowywałam ! Piszę o cieście, bo nadzienie miałam pieczarkowe. Polecam. Poprzedniczka chyba coś kręci, że wywaliła, bo przecież mogła dodać mąki i miałaby mniej rzadkie ciasto.
Ciasto wyszło bardzo rzadkie, nigdy mi takie rzadkie nie wyszło. Cała robota poszła do kosza:( Robiłam krok po kroku w/g przepisu, ale może coś pokręciłam. Tak, czy owak – ciasto mi się nie udało
Bardzo dobry przepis, zawsze się udają. Polecam
Dziwię się bardzo tym którzy piszą, ze za rzadkie ciasto trzeba wyrzucić. Wystarczy dodać mąki i po sprawie. Chyba mają zerowe doświadczenie w kuchni skoro nie wiedzą, że praktycznie wszystkie potrawy można zagęścić maką, a tym bardziej ciasto którego podstawą jest wlaśnie mąka.
Przepis na ciasto naleśnikowe świetny w swej prostocie. Nigdy jeszcze nie zrobiłem tak dobrych naleśników, świetnie nada się też na naleśniki z masłem orzechowym. Jeśli ktoś wyrzuca takie ciasto zamiast je ratować mąką to… 😉
świetny przepis ciasto wyszło idealne a rodzince bardzo smakowało jak najbardziej polecam 😉
Swietny przepis. Dobry smak. Warto sprobowac I przekonac sie samemu. Pozdrawiam
Mnie także ciasto wyszło rzadkie, ale dodałam mąki i naleśniki świetnie się piekły. Wg mnie to jest przepis jest bardzo dobry. Polecam.
Super przepisa na ciasto,polecam z czystym sumieniem!Proszę się nie przejmować negatywnymi opiniami,bowiem z pewnością autorzy użyli złych proporcji,albo po prostu złośliwość i zawiść przez te osoby przemawia.Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia 🙂
Bardzo sie ciesze że sie udały. A negatywnymi komentarzami, się nie przejmuję. Ja też nieraz robię coś według przepisu i tez mi nie wyjdzie (nawet rzeczy sprawdzone).
Mnie też ciasto wyszło rzadkie tzn. Nie takie jak zwykle robie na naleśniki mimo to spróbowałam co z tego wyjdzie i placki wychodziły idealne. Co prawda dwa mi sie troche rozerwały przy zwijaniu ale to wina zbyt małej ilości ciasta wlanej na patelnie- z tym musze dojść do wprawy. Na jakiej patelni smaży Pani naleśniki na krokiety ( chodzi o wielkość) ? Ja chyba wzielam za małą bo wyszło 15 naleśników i nie moglam az tam mocno zwijac boków jak jest to pokazane na zdjeciu
Szczerze mówiąc nie wiem jaki jest rozmiar tej patelni. Dałam ją mamie i nie mam w domu. Od niedawna mam płytę indukcyjna, i jeszcze nie mam patelni do naleśników. Ale jak tylko będę z mamą w kontakcie to sprawdzę i dam znać, ale była dość duża:)
Dziękuje bardzo za odpowiedź:) Nastęnym razem spróbuje zrobic na większej. Osobiście polecam krokiety ze szpinakiem i mozarellą. Nawet dzieciaki znajomych , którym siłą trzeba wciskać zielenine zajadały się ze smakiem. Co prawda jadły je z ketchupem ale to i tak ogromny sukces biorąc pod uwage, że nawet jajecznicy nie ruszą jak nie da im się ketchupu:)
Pozdrawiam serdecznie
Jest rozbiezność w przepisie na naleśniki pomiędzy filmem a opisem. Na filmie jest 1 szklanka mleka, w opisie 1/2 litra (2 szklanki) i dlatego pewnie wychodzi rzadkie ciasto.
Bardzo przepraszam. Juz poprawiłam błąd.
Dzisiaj zrobiłam naleśniki z niniejszego przepisu, wyszły wyśmienite :-).
Jakim cudem za rzadkie, kiedy ja wręcz myślę, że są ciasto jest za gęste 🙂 Tak czy siak wychodzi znakomicie 🙂
amoże odrobina soli do tego ciasta ?
Można dodać, według uznania:)
Ta witryna jest naprawdę rewelacyjna. Dziękuję i liczę na ciąg dalszy.
Przepis re-we-la-cja! *.*