Kluski śląskie

Kluski śląskie

Dzisiaj polecam kluski śląskie. Często nam zostają ziemniaki z obiadu i nie wiemy jak je wykorzystać, bo to jest ich za mało aby przygotować cos innego lub proporcje nam się nie zgadzają. W przepisach często jest w gramach a my mamy mniej lub więcej i jak przygotować. Też kiedyś tak miałam aż pewien kucharz powiedział jak zrobić zrobić.

Składniki:

  • mąka ziemniaczana
  • ugotowane przestudzone ziemniaki
  • jajko
  • sól

Wykonanie:

Poniżej przedstawiam film jak przygotować kluski śląskie.

Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównujemy i dzielimy na cztery części, jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną jedno jako odrobinę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy gdy ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki wody, natomiast gdy ciasto jest zbyt mokre, dodajemy nie wielką ilość  mąki ziemniaczanej. Z gotowej masy formujemy  kluski wielkości ok 2-2,5 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.

Zostaw komentarz