Jak przygotować mąkę migdałową

mąka migdałowa

Często mamy w przepisach mąkę migdałową a nie zawsze można dostać. Ja znalazłam w sklepie ze zdrową żywności, ale jak usłyszałam jaka jest cena, to byłam bardzo zdziwiona (250 g -28 zł). Była mi potrzebna więc musiałam kupić. Dopiero później znalazłam przepis jak można samemu przygotować mąkę migdałową.

Przygotowanie domowym sposobem mąki migdałowej nie jest zbytnio trudne. Należy zawsze pamiętać że ilość CUKRU PUDRU  I OBRANYCH MIGDAŁÓW ZAWSZE MUSI BYĆ RÓWNA.

Migdały musza być sparzone, obrane ze skórki i wysuszone w ręcznik papierowy zanim zaczniemy, robić mąkę, chyba że mamy migdały już obrane.

KOLEJNE ETAPY PRZYGOTOWANIA MĄKI MIGDAŁOWEJ

Cukier puder i migdały wsypać do misy robota kuchennego, bledera lub rozdrabniacza.

Zmiksować migdały z cukrem, do otrzymania mieszanki o mącznej konsystencji.

Przełożyć otrzymaną mączną mieszankę do miski. Jeśli będzie to konieczne, zastosować jako podstawowy składnik do przygotowania deserów. Mąkę migdałową można przechowywać w pojemniku ze szkła lub w innym, z zamknięciem hermetycznym.

Mąka migdałowa należy do grona popularnych bezglutenowych produktów podbijających ostatnio półki ze zdrową żywnością.

Zostaw komentarz