Dzisiaj polecam jajecznicę z ziemniakami, którą można łatwo przygotować, dodając odrobiny soli i pieprzu dla lepszego smaku. Idealnie komponuje się także z świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek czy pietruszka, które dodadzą potrawie świeżości oraz aromatu. Jest to świetna i sycąca opcja na śniadanie lub lekki posiłek, pełen wartości odżywczych i energii na start dnia.
Składniki na dwie porcje
- łyżka masła
- mała cebulka
- 4 plastry szynki pokrojonej w kostkę
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- szczypior do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej dnia poprzedniego)pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Cebulę drobno posiekać, a szynkę pokroić w kostkę.
Na maśle podsmażyć cebulę, gdy cebula będzie już trochę zarumieniona dodać szynkę, wymieszać i chwilę podsmażyć. Do podsmażonej cebulki z szynką dodać ziemniaki, a po chwili pomidorki.
Gdy pomidorki zaczną puszczać sok wlać roztrzepane jajka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.