Dzisiaj polecam jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym, który zachwyca swoim smakiem oraz aromatem świeżych jabłek. To idealny deser na każdą okazję, doskonale komponujący się z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Przygotowanie go jest łatwe, a efekty – oszałamiające! Gdy jabłka są delikatnie przypieczone, ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje lekkość biszkoptowego ciasta, tworząc niezapomnianą kulinarną harmonię, która z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości.
Składniki na ciasto
- 80 g mąki pszennej
- 90 g maki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 70 g oleju
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na prażone jabłka
- 1400 g ( 8 średnich sztuk najlepiej kilka gatunków)
- 50 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
- 30 g kaszy manny
- cynamon (opcjonalnie jak lubisz)
Wykonanie
Przygotowanie jabłek
Polecam użyć kilka odmian jabłek o smaku słodkim i kwaśnym, im więcej różnych odmian tym smak jest lepszy.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jabłka umieścić w garnku z dnem, ustawić małą moc palnika i prażyć jabłka ok 15 minut na suchej patelni pod przykrycie. Nie dodawać wody, gdy jabłka sap os przykryciem para wodna się skrapla i jabłka puszczą sok.
Po upływie 15minut dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz cynamon. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodać kaszę manny, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Uprażone jabłka odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
Jajka ubić z cukrem do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru, następnie małym strumieniem dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami, delikatnie mieszając.
Formę o wymiarach 24X24 cm spód wyłożyć papierem a boki posmarować tłuszczem, wlać ok 2/3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu lekko wystudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć uprażone jabłka i wylać pozostałe ciasto. Piec jeszcze ok 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. .