Jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym

Jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym

Dzisiaj polecam jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym, który zachwyca swoim smakiem oraz aromatem świeżych jabłek. To idealny deser na każdą okazję, doskonale komponujący się z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych. Przygotowanie go jest łatwe, a efekty – oszałamiające! Gdy jabłka są delikatnie przypieczone, ich słodko-kwaśny smak doskonale przełamuje lekkość biszkoptowego ciasta, tworząc niezapomnianą kulinarną harmonię, która z pewnością zadowoli podniebienia wszystkich gości.

Składniki na ciasto

  • 80 g mąki pszennej
  • 90 g maki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 70 g oleju
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na prażone jabłka

  • 1400 g ( 8 średnich sztuk najlepiej kilka gatunków)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej  
  • 30 g kaszy manny
  • cynamon (opcjonalnie jak lubisz)


Wykonanie

Przygotowanie jabłek

Polecam użyć kilka odmian jabłek o smaku słodkim i kwaśnym, im więcej różnych odmian tym smak jest lepszy.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jabłka umieścić w garnku z dnem, ustawić małą moc palnika i prażyć jabłka ok 15 minut na suchej patelni pod przykrycie. Nie dodawać wody, gdy jabłka sap os przykryciem para wodna się skrapla i jabłka puszczą sok.
Po upływie 15minut dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz cynamon. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodać kaszę manny, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Uprażone jabłka odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta

Jajka ubić z cukrem do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru, następnie małym strumieniem dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami, delikatnie mieszając.
Formę o wymiarach 24X24 cm spód wyłożyć papierem a boki posmarować tłuszczem, wlać ok 2/3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu lekko wystudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć uprażone jabłka i wylać pozostałe ciasto. Piec jeszcze ok 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. .

Zostaw komentarz