Gyros zapiekany z ryżem

Gyros zapiekany z ryżem

Dzisiaj polecam gyros zapiekany z ryżem. To wspaniałe danie składa się z doprawionych i smażonych kawałków kurczaka, które następnie są zapiekane z ryżem. Całość jest polana aromatycznym sosem i posypana świeżymi ziołami. Idealnie smakuje z dodatkiem sałatki greckiej z oliwkami i fetą. Smacznego!

Składniki na 6 małych porcji

  • jeden duży filet z kurczaka
  • 100g ryżu
  • mała puszka kukurydzy
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • jogurt naturalny
  • 3 łyżki keczupu
  • przyprawa kebab- gyros
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.

Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na ryz układamy podsmażonego kurczaka oraz warstwami warzywa: papryka, kukurydza oraz ogórek konserwowy.  

Wszystko posypujemy tartym serem.
Gotowy gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz