Dzisiaj polecam gyros zapiekany z ryżem. To wspaniałe danie składa się z doprawionych i smażonych kawałków kurczaka, które następnie są zapiekane z ryżem. Całość jest polana aromatycznym sosem i posypana świeżymi ziołami. Idealnie smakuje z dodatkiem sałatki greckiej z oliwkami i fetą. Smacznego!
Składniki na 6 małych porcji
- jeden duży filet z kurczaka
- 100g ryżu
- mała puszka kukurydzy
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 150 g sera żółtego
- jogurt naturalny
- 3 łyżki keczupu
- przyprawa kebab- gyros
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.
Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na ryz układamy podsmażonego kurczaka oraz warstwami warzywa: papryka, kukurydza oraz ogórek konserwowy.
Wszystko posypujemy tartym serem.
Gotowy gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.