Dzisiaj polecam ciasto szpinakowe Leśny Mech

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki maki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- 250 g świeżego szpinaku
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
Wykonanie
Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (tortownicy ok 28 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.
Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie kremu
Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.
Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy cienką warstwą kremu.
Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy drugą warstwę kremu.
Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.