Ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu + FILM

Ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu + FILM

Dzisiaj polecam ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu.

Do ciasta używam gorącej wody, dzięki jej dodaniu do ciasta skrobia zawarta w mące zaczyna pęcznieć i tworzy swego rodzaju kleik. Dzięki czemu ciasto pęcznieje i robi się lepkie.

Z podanej poniżej składników wychodzi 10-12 placków. Zależy to jaka mamy patelnie jeżeli o średnicy 24 cm wychodzi 12, natomiast jak średnica jest 28 cm wychodzi 10 sztuk.

Ważne tez jest aby nam placki nie pękały przy zwijaniu aby nie zarumieniać mocno placków, bo tracą swoją sprężystość.

Przepis u na farsz nie podaje bo każdy ma swój ulubiony.

Składniki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 ml gorącej wody
  • 30 ml oleju
  • 320 g maki
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie ciasta

Z przygotowanych składników przygotowujemy ciasto mikserem. Dobrze jest przed smażeniem placów odstawić ciasto na pól godziny aby odpoczęło.

2 thoughts on “Ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu + FILM

Zostaw komentarz