Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy. Są one nie tylko proste w przygotowaniu, ale również wyjątkowo smaczne dzięki delikatnej konsystencji i maślanemu smakowi.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- łyżka śmietany 18 procentowej
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
lukier
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.
Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka.