Dzisiaj polecam cannelloni, na pyszny sycący obiad. Cannelloni jest nadziewane mięsem mielonym w pysznym sosie pomidorowym.

Składniki
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
- opakowanie makaronu cannelloni
- 2 puszki po 240 g pomidorów (jeżeli mamy krojone lub w całości zblendować)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- chili (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- 200 g tartego sera żółtego
Wykonanie
Na oleju podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy mięso mielone i ponownie podsmażamy. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, bazylię oraz oregano. Jeżeli chcemy podkreślić smak, możemy dodać odrobinę chili.
Jak mięso już jest dobrze podsmażone, dodajemy pomidory i chwilę podsmażamy, aby zredukować płyn z pomidorów.

Makaron cannelloni można faszerować surowy, ja jednak chwilę podgotowuję (od momentu wrzucenia makaronu gotuję około 5 minut).
Gotowym, przestudzonym mięsem możemy faszerować makaron. Taki makaron układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 30-40 minut, aż ser się ładnie zarumieni.