Cannelloni

Dzisiaj polecam cannelloni, na pyszny sycący obiad. Cannelloni jest nadziewane mięsem mielonym w pysznym sosie pomidorowym.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • 2 puszki po 240 g pomidorów (jeżeli mamy krojone lub w całości zblendować)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • chili (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • 200 g tartego sera żółtego

Wykonanie

Na oleju podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę.

Dodajemy mięso mielone i ponownie podsmażamy. Pod koniec dodajemy sól, pieprz, bazylię oraz oregano. Jeżeli chcemy podkreślić smak, możemy dodać odrobinę chili.

Jak mięso już jest dobrze podsmażone, dodajemy pomidory i chwilę podsmażamy, aby zredukować płyn z pomidorów.

Makaron cannelloni można faszerować surowy, ja jednak chwilę podgotowuję (od momentu wrzucenia makaronu gotuję około 5 minut).

Gotowym, przestudzonym mięsem możemy faszerować makaron. Taki makaron układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 30-40 minut, aż ser się ładnie zarumieni.

Zostaw komentarz